Bruegeljaar 2019

2019, het Bruegeljaar!

In 2019 is het 450 jaar geleden dat de kunstenaar Pieter Bruegel overleed. Zowel in Vlaanderen als in het buitenland wordt dat jaar de schilder herdacht. Ook hier in de regio zullen tal van verenigingen, gemeenten en inwoners de handen in elkaar slaan voor de organisatie van een regionaal Bruegeljaar vol activiteiten en beleving. Boeren-Bruegel blijft inspireren en geeft betekenis, kleur en smaak aan onze regio: landschap, erfgoed, toerisme, streekproducten, cultuur... anno 2019. 

Ook de Erfgoedcel zal in 2019 Bruegel in de kijker zetten via verschillende projecten.

Bruegelbanketten

Aan de hand van verschillende ‘Bruegelbanketten’ geven we inhoudelijk duiding bij de figuur van Bruegel. In samenwerking met de gemeentes en lokalen verenigingen organiseren we diverse activiteiten waarbij Bruegelspecialisten duiding geven bij het leven van Bruegel en de tijdsperiode waarin hij leefde. Dit kan in de vorm van een lezing, een wandeling, een workshop of een discussie, telkens gekoppeld aan een maaltijd. Mogelijke thema’s die aan bod zullen komen: de biografie van Bruegel, voedsel in de tijd van Bruegel en een onderzoek naar de mythes rond Bruegel. 

Aan de hand van een artistiek publieksproject willen we onderzoeken hoe Bruegel in het DNA zit van de regiobewoners. Hoe liet hij zich beïnvloeden door ons landschap en onze bewoners, wat is zijn band met de streek? En hoe kijken we vandaag naar dit landschap? Op welke manier wordt vandaag naar de figuur van Bruegel gekeken?

Voor dit project verzamelen we allerlei reproducties van Bruegel: schilderijen, koekendozen, puzzels, affiches,..met een afbeelding van Bruegel erop.  Hiervoor doen we een oproep naar alle regiobewoners die een ‘Bruegel’ in huis hebben en deze willen afstaan aan dit project. Lees hier meer over onze oproep!

Met deze reproducties organiseren we een startexpo. Daarna start een participatief traject waarbij verschillende illustratoren aan de slag gaan met de reproducties en aan de hand van hun waarnemingen van onze hedendaagse Pajotse omgeving deze reproducties zullen bewerken. Dit zullen ze doen door samen met een auteur langs te gaan op diverse Bruegelactiviteiten in 2019 en een neerslag te maken van hoe diverse doelgroepen reflecteren over Bruegel.

Ten slotte worden al deze werken, samen met het werk van de auteur, samengebracht in een slotexpo waar we verder met het publiek in interactie zullen gaan. Aansluitend bij dit project willen we ook samenwerken met de lokale bibliotheken om samen met de illustratoren workshops te organiseren.

Ondersteuning theaterproductie ‘De ezels van Bruegel’

De theaterproductie ‘De Ezels van Bruegel’ is een voorstelling die wordt georganiseerd door vrijwilligers uit de regio. Tal van acteurs, muzikanten, productie- en logistieke medewerkers  hebben zich verenigd om in september en oktober 2019 het verhaal van Pieter Bruegel in verschillende cultuurcentra in de regio te brengen.

 

‘Ik wil schilder worden’, zegt Pieter Bruegel als kleine jongen aan zijn moeder. Doorheen het toneelstuk volgen we de schilder die zijn weg zoekt en vindt als kunstenaar in de woelige 16e eeuw onder het Spaanse bewind. Humor, liefde en drama brengen historische feiten en lokale verhalen tot leven. Niet enkel theater, maar ook muziek en dans zorgen voor een totaalspektakel. Samen met de theaterproductie reist ook een kleine historische tentoonstelling mee naar de cultuurcentra.

De theaterproductie wordt financieel ondersteund en inhoudelijk begeleid door de erfgoedcel.

Meer info: www.ezelsvanbruegel.com - ezelsvanbruegel@gmail.com

Contact

Wil je meer info over deze projecten?

Of plan je zelf een activiteit rond Bruegel? 

Breng ons op de hoogte! info@erfgoedcelpz.be - 02 451 69 47