Erfgoed in de kijker: een munt uit 1750

22.10.2020

Deze zilveren schelling uit de regeringsperiode van Maria Theresia werd in 1750 in Antwerpen gemaakt. De schelling is een munteenheid die in de Nederlanden van de middeleeuwen tot in de 19de eeuw in gebruik was. Afgelopen voorjaar werd de munt door een metaaldetectorist in een akker in de buurt van de abdij van Affligem gevonden. Op de foto is te zien dat de munt in tweeën is gebroken. Wellicht is dat gebeurd tijdens het graven.

Wat is er allemaal op de munt te zien?

Op de voorzijde is een leeuw te zien met een geheven zwaard in de rechter voorpoot. Met zijn andere poot houdt hij een ovaal schild schuin voor zich. Het schild heeft een gedeeld wapen van Oostenrijk en Oud-Bourgondië. De letters rondom zijn een afkorting van Maria Theresia Dei Gratia Rex Imperium Hungaria Bohemia Rex, wat staat voor Maria Theresia bij gratie Gods Keizerin van Hongarije en Bohemen. De hand onderaan, het zilverteken van Antwerpen, toont aan dat de munt in Antwerpen geslagen is.

Op de achterzijde staat een schild met het gekroonde wapen van Maria Theresia. Onderaan in het midden staat 1750, het jaartal waarin de munt geslagen is. De letters staan voor Archidux Austria dux Burgundie Brabant Comes Flandriae, oftewel Aartshertogin van Oostenrijk, hertogin van Bourgondië en Brabant, Gravin van Vlaanderen.

 Achterkant

Metaaldetectorist word je niet zomaar

Er is vanalles te vinden in de Vlaamse ondergrond en met een metaaldetector kan je soms mooie vondsten doen. Om het archeologische erfgoed te beschermen mag niet iedereen mag zomaar met een metaaldetector op zoek gaan. Je hebt eerst een erkenning van het Agentschap onroerend erfgoed nodig. Heb je eenmaal de erkenning op zak, dan ben je verplicht om je aan een aantal spelregels te houden. Zo heeft de metaaldetectorist hier voordat hij de munt in een akker vond, eerst toestemming aan de boer gevraagd. Je mag ook niets opgraven dat zich dieper dan 30 cm onder het oppervlak bevindt. Verder brengt een gepassioneerde metaaldetectorist de locatie van zijn vondsten altijd goed in kaart en meldt deze bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Wil je meer weten over de regels rond metaaldetectie? Klik dan hier: https://www.onroerenderfgoed.be/erkenning-als-metaaldetectorist.

Op de website van Medea kan je op zoek naar andere vondsten die gedaan zijn met een metaaldetector: https://medea-cms.weopendata.com/.

Reageer