Erfgoedcel

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei wil de bewoners van de regio warm maken voor het rijke culturele erfgoed dat zich in onze regio bevindt. Dit willen we doen in samenwerking met lokale besturen, erfgoedverenigingen en –organisaties en erfgoedenthousiastelingen.

Organisatie

De erfgoedcel ging van start op 1 mei 2011, nadat de Vlaamse Gemeenschap een cultureel-erfgoedconvenant afsloot met de intergemeentelijke projectvereniging Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei. Deze projectvereniging is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

Wat is erfgoed? 

Erfgoed is alles wat we overerven van vorige generaties en we het bewaren waard vinden. Van een oude klasfoto van je oma tot een frisse geuze. je vindt erfgoed heus niet alleen in het museum of archief. je vindt het overal om je heen. Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei richt zich op cultureel erfgoed. Dit is zowel roerend als immaterieel erfgoed. Het roerend erfgoed is het erfgoed dat verplaatsbaar is. Het gaat daarbij onder andere om beelden, boeken, archiefstukken en schilderijen. Het kan zowel om alledaagse gebruiksvoorwerpen als om waardevolle kunstwerken gaan. Naast het roerend erfgoed zijn er ook minder tastbare overblijfselen zoals feesten, tradities, volksverhalen, lokale muziek of vakmanschap. Dit is immaterieel erfgoed.