Erfgoeddag 2012

22.04.2012 - 22.07.2012

22 april 2012 is de dag van de helden. Waarom? Omdat het dan Erfgoeddag is! Het Pajottenland en de Zennevallei bulkt van de helden: helden van vroeger en nu, oorlogshelden, reuzen en dieren, noem maar op. Allen hebben zij in verleden en heden een bijzondere rol gespeeld en daarom worden zij op Erfgoeddag nog eens extra in de kijker gezet. Maar liefst acht gemeentes uit onze regio willen je laten kennismaken met hun helden. De Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei lijst de activiteiten graag voor je op.

Grote en kleine helden

Het Kasteel van Gaasbeek heeft een waaier aan activiteiten in petto. Zo leer je in een rondleiding alle helden en vroegere bewoners van het kasteel kennen. Voor kinderen is er een speurtocht die de vele kasteelintriges, de heroes en de ‘zeroes’ aan het licht brengt. Tot slot zal er een toelichting gegeven worden bij de restauratie van twee belangrijke achttiende-eeuwse wandtapijten. De heemkring van Gooik bouwt de schuur van GC De Cam volledig om voor een tentoonstelling rond kroostrijke gezinnen in Gooik en omgeving. Enkele kinderen uit die gezinnen komen langs om hun verhaal te vertellen.

In Herne krijg je tijdens een wandeling de geschiedenis te horen van de mensen die er op 3 september 1944 sneuvelden. Aan de wijk Patriot wordt een herdenkingsplaat ingewijd. In het Zuidwestbrabants Museum te Halle kan je de tentoonstelling rond de schrijver Hendrik Conscience en zijn romanhelden bezoeken. 78 jaar geleden werd door Hallenaar Maurice Merckx ter ere van Conscience’s verblijf in Halle een toneelstuk geschreven, in het Oud-Jezuïetencollege wordt dit stuk opnieuw opgevoerd. Herman Van Dormael brengt er ook een lezing over Belgische gezinnen die Joodse kinderen verborgen hielden. Verder kan je deelnemen aan een wandeling waarbij je een aantal Halse helden leert kennen en kunnen kinderen in een spetterende workshop hun heldenkwaliteiten testen. De helden van Linkebeek zijn letterlijk en figuurlijk reusachtig. Heel wat reuzen uit het Pajottenland en de Zennevallei nemen er deel aan een reuzenstoet, die wordt afgesloten met een reuzendans in de tuin van GC de Moelie. Naast de stoet organiseren de erfgoedcel en de Moelie er eveneens een reuzenexpo en een workshop ‘reusjes knutselen’ voor kinderen. De Erfgoedwerkgroep van Roosdaal houdt in GC Het Koetshuis te Strijtem een kleine tentoonstelling rond Roosdaalse oorlogshelden en andere dappere burgers. Een fietsroute brengt je tot tal van plekjes die met deze helden te maken hebben. De Ternatse Erfgoedcommissie vertelt je in een wandeling meer over straten vernoemd naar Ternatse helden. Bovendien zien een aantal nieuwe straatnaamborden op Erfgoeddag het levenslicht. In een wandeling in Wambeek, speelt schrijver Pol De Mont de hoofdrol. En last but not least: de bijzondere helden van Vollezele. In het Museum van het Belgisch Trekpaard leer je de dekhengsten kennen die aan het begin van de 20ste eeuw het belangrijkste exportproduct van België waren. 

Zelf deelnemen aan Erfgoeddag

Wil je je helemaal laten gaan op Erfgoeddag? Dan helpt de Erfgoedcel je hier graag mee. Met behulp van een aantal uitgestippelde fietsroutes via de fietsknooppunten kan je eenvoudig van de ene naar de andere activiteit fietsen. Alle informatie over de routes vind je in de brochure ‘Erfgoeddag in de regio Pajottenland & Zennevallei’. Voor kinderen is er een leuk extraatje: bij alle deelnemers kan je een heldenbutton verzamelen. Elke gemeente heeft een andere button, hoe meer activiteiten je bezoekt, hoe meer medailles je kan opspelden.

Een overzicht van de activiteiten die in de regio plaatsvonden, vind je in de brochure bij de documenten.