Erfgoeddag 2017 in Pajottenland & Zennevallei: Zorg

02.02.2017 - 23.05.2017

Zondag 23 april 2017

Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat

Meer dan 20 activiteiten!

Op zondag 23 april 2017 is het weer Erfgoeddag en heeft de regio Pajottenland en Zennevallei een boeiend aanbod voor je in petto. Het thema ‘Zorg’ komt volop aan bod in de activiteiten in de gemeenten Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat

Het menselijke aspect staat deze editie van Erfgoeddag centraal. Hoe kan de erfgoedsector zorgen voor toegankelijke activiteiten? Hoe kan er gezorgd worden dat ook de meest kwetsbaren binnen de samenleving kunnen genieten van ons erfgoed? Zorginstanties zijn niet meer uit onze maatschappij te denken. Hoe kan cultureel-erfgoed een rol spelen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? Of hoe kan er een aanbod ontwikkeld worden voor mensen met autisme? En kunnen doven en slechtzienden ook genieten van Erfgoeddagactiviteiten? Om een antwoord te bieden op deze vragen gaan we een unieke samenwerking aan met de zorgsector.

Maar ook de zorg voor ons erfgoed gebeurt vandaag helemaal anders dan dertig jaar geleden. Vaak is het zorg dragen voor de objecten binnen archieven, depots en de stukken binnen de collectie maatwerk dat vaak achter de schermen gebeurt.

In verschillende woonzorgcentra in de regio maak je kennis met ons meest dierbare erfgoedbezit: de verhalen en herinneringen van de oudsten in onze maatschappij. Ook twee instellingen voor mensen met een mentale beperking doen mee. Via erfgoed krijg je de kans om de blik van deze mensen op ons lokale erfgoed te ontdekken. Blinden en slechtzienden en anderstaligen kunnen in het Kasteel van Gaasbeek een rondleiding op hun maat krijgen. De evolutie van zorg vroeger tot nu kan je ontdekken in het woonzorgcentrum van Affligem en Ternat en in het Audiovisueel Museum in Bogaarden. Hoe wij vandaag op een goede manier zorg dragen voor ons erfgoed kom je te weten in het archief van Beersel, de basiliek van Halle, de Kapel van Mekingen (Sint-Pieters-Leeuw) en de Tramsite van Schepdaal.

Het regioprogramma vind je op www.erfgoeddagpz.be

Lees hier de regiobrochure Erfgoeddag Zorg

Praktisch:

- zondag 23 april 2017

- 12 gemeenten, 18 locaties, 20 activiteiten

- gratis activiteiten en tentoonstellingen