EXPO: 'Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei'

30.08.2017

Neem een kijkje op de Expo Fabrieksburen 

De tentoonstelling 'Fabrieksburen. Industrie in de Zennevallei' kan je in 2018 bezoeken. In de tentoonstelling leer je niet enkel het verhaal van de fabrieken langs de Zenne en het kanaal kennen, maar je ontmoet ook de arbeiders, de buurtbewoners en de familieleden die de fabrieken een gezicht gaven. Hun verhalen en ervaringen staan centraal. 

Geschiedenis

Rond de Zenne draaide de industrie tijdens de 19e en de 20eeeuw op volle toeren. Vele ondernemers vestigden zich in de streek. De gunstige ligging nabij Brussel, de vlotte bereikbaarheid en de beschikbaarheid van vele goedkope arbeidskrachten hadden hier heel wat mee te maken. Indrukwekkende industriële complexen met hun arbeiderswijken ontstonden in grote getalen en ze stelden honderden arbeiders tewerk. Hierdoor werd het dagelijkse leven in de dorpen rond de grote fabrieken enorm beïnvloed. Na Wereldoorlog II eindigde de bloeiperiode en kwamen de industriële gebouwen leeg te staan. 

Praktische informatie

Je kan de tentoonstelling bezoeken op de volgende locaties en tijdstippen:

- van 9 februari tot 8 april in CC De Meent, Gemeenveldstraat 34 in Alsemberg, tijdens de openingsuren. Klik hier voor meer informatie.

- Van 6 september tot 23 oktober in de Herisemmolen, Fabriekstraat 20 in Alsemberg, tijdens de openingsuren. Klik hier voor de website van de Herisemmolen.

Publicatie

Bij de expo wordt ook een boek gepubliceerd. Deze publicatie is ter plaatse te koop tijdens de expo of via de erfgoedcel. Het boek telt 80 pagina's en is te verkrijgen voor een prijs van 10 euro. 

https://www.erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel

‘Fabrieksburen’ is een initiatief van de gemeenten Beersel, Drogenbos, Halle & Sint-Pieters-Leeuw, musea den AST en FeliXart, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en de plaatselijke heemkringen.

Voor meer informatie: fabrieksburen.be.

 


Reageer