Gemeentearchieven

Het gemeentearchief, een bezoek waard!

Bij de plaatselijke archiefdienst vind je een schat aan informatie over jouw eigen gemeente via historische documenten, foto’s, prenten, kaarten, boeken en zelfs computerbestanden. Ze documenteren niet enkel het leven van openbare figuren en instellingen maar vertellen ook een stuk over jouw persoonlijke geschiedenis.

Archievenoverleg

In onze regio hebben 3 gemeentes en 1 stad een archivaris: Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Halle. Samen met de erfgoedcel wordt er twee maal per jaar samengezeten om ervaringen uit te wisselen of te brainstormen rond mogelijke acties rond het gemeentearchief.

Benieuwd naar de favoriete stukken van de archivarissen Johan, Inge, Hans en Sara? Lees dit artikel.

Folder 'Duik in het gemeentearchief'

Een eerste initiatief van dit overleg is de uitgave van een folder met zowel inhoudelijke als praktische informatie rond de gemeentearchieven in de regio. Waarvoor kan je allemaal terecht bij het archief? Waar moet je op letten bij een archiefbezoek? Wie moet ik contacteren in mijn gemeente om iets op te zoeken? In deze folder werden zowel gemeentes met als zonder archivaris opgenomen.

Deze folder is vanaf half september te verkrijgen bij de Erfgoedcel en in iedere gemeente van de regio in het archief, de bibliotheek of het gemeentehuis. Je kan de folder op deze pagina ook digitaal bekijken.

De 4 archiefdiensten online

De vier archiefdiensten uit de regio hebben ook elk een eigen website, waar je meer informatie kan terugvinden over welke archieven en collecties ze hebben, hoe die ontsloten zijn en wanneer je ze kan raadplegen. 

Gemeentes zonder archiefdienst kan je contacteren via de contactgegevens op de folder (zie downloads). 

Neem ook eens een kijkje bij..

In de regio zijn er naast de gemeentearchieven ook heel wat andere organisaties die je kunnen verder helpen bij je zoektocht. Neem een kijkje bij Actoren in kaart.

Daarnaast zijn er ook heel wat interessante websites die de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Aan de rechterkant van deze pagina vind je een lijst.

Vragen rond de gemeentearchieven of de archievenfolder? contacteer Annelien

Archief op school

Erfgoedcel PZ ontwikkelde samen met enkele partners een educatief lessenpakket voor de tweede graad lager onderwijs rond familiegeschiedenis. De derde les staat volledig in het teken van het archief en biedt een uitgewerkte formule om een klas in het archief te ontvangen. Meer informatie vind je hier