Inspiratie

Op deze pagina vliegt TriPZ met je mee langs een heleboel links, documenten en tips die je inspiratie kunnen bieden om in de klas rond erfgoed te werken.

Erfgoedcel PZ

Klik om te beginnen al eens door in deze website naar informatie omtrent erfgoed in deze regio, onze reeds gerealiseerde projecten en veel meer. Klik hiernaast ook door op verschillende inspirerende links en documenten om te downloaden.

Subsidies

Met dynamoPROJECT van Canon Cultuurcel kan je tot 1500 euro krijgen voor een creatief schoolproject waarbij je met een culturele partner een actief proces aflegt op maat van de school. De Erfgoedcel begeleidt je graag bij je aanvraag.

Thema's

Je beseft het misschien niet altijd, maar waarschijnlijk werk je al vaker dan je denkt rond erfgoed in de klas. Volgende thema’s hebben allemaal met erfgoed te maken: Carnavalstradities, Processie Traditionele ambachten vb. kantklossen, Kerkcollectie, Molens, Migratieverhalen, Volkssporten: boogschieten, kaatsen, bollen, Eerste Wereldoorlog, Erfgoed in de schoolomgeving, Familierecepten, Streekproducten, Kapelletjes, Oude foto’s van de gemeente, Het Brabants trekpaard, Geuze en Lambiek, Kastelen, Archeologie, De Stamboom, Mijn familiegeschiedenis, Kledij vroeger en nu, Geboorterituelen in verschillende culturen, Reuzen, Verzamelen, Volkslegendes, Lokale geschiedenis, Dialect, Fanfares, Volksmuziek, Kinderliedjes van vroeger en nu en van over de hele wereld, Het dagelijkse leven vroeger en nu, Kinderspelen, Archiefdocumenten, Oude foto’s, Schilderijen, Feesten en daarbij horende tradities: Sinterklaas, Kerst, Pasen, Nieuwjaar, Halloween,… , Traditionele dansen: volksdans, werelddans,…, Communicatie vroeger en nu: brieven, poststempels, schrijfmateriaal,…, Oude landbouwwerktuigen, Monumenten, Familie-foto-albums, ….

Bezorg ons jouw erfgoedlesmateriaal

Werkte jij reeds in de klas rond erfgoed? Stuur ons je informatie en lesmateriaal digitaal door dan delen we het op deze pagina zodat ook andere leerkrachten er gebruik van kunnen maken. We belonen je inzet graag met een leuk erfgoedboek!

De regio

  • Pajot Zenne Magazine is het belevingsmagazine van de regio P&Z. Het magazine verschijnt drie keer per jaar en staat vol boeiende artikels over cultuur, erfgoed en landschap in de regio.
  • In de regio zijn er nog enkele regionale organisaties actief die een educatief aanbod hebben:
  • Regionaal Landschap Pajottenland Zennevallei maakt iedereen warm voor natuur en landschap in het Pajottenland en de Zennevallei en gaat aan de slag met natuur en landschap. Educatief aan de slag rond natuur en landschap? Ga dan naar het educatief centrum De Paddenbroek in Gooik.
  • Pajottenland Plus is een regio-organsiatie die zich bezig houdt met plattelandsontwikkeling, streekproducten en regionale branding. 
  • Toerisme Pajottenland Zennevallei zorgt voor de toeristische ontdeluiting van de regio. 

Educatief materiaal

Mondelinge geschiedenis: Leren van horen zeggen is publicatie om rond mondelinge geschiedenis te werken in het middelbaar onderwijs. Ook te bestellen via Erfgoedcel PZ. Meer info

Museumbezoek: Blikopener Beeld is educatief pakket ter voorbereiding, begeleiding en verwerking van een museumbezoek met het lager onderwijs. Ook gratis te ontlenen via Erfgoedcel PZ. Meer info.

Archeologie: De provincie Vlaams-Brabant ontwikkelde reeds een aantal educatieve koffers, waarvan enkele ook rond erfgoed en archeologie. Meer info

Cultuur van alledag: Leca vzw is het Vlaamse expertisecentrum voor cultuur van alledag en focust op stoeten, feesten, rituelen en tradities. Op hun website vind je ook enkele lesbrieven en educatieve spelen terug. Meer info. 

Beeld- en audiofragmenten: VIAA (Vlaams Instituut voor Archivering) biedt leerkrachten via het webplatform 'Testbeeld' archiefmateriaal aan dat ze met plezier zullen gebruiken in de klas. Je vindt er VRT-programma’s en audiovisueel materiaal van regionale omroepen, musea en archieven. Meer info