Misia's missie - lespakket rond familieverleden voor 2de graad lager onderwijs

Misia’s missie - Op speurtocht in je familieverleden

Een lessenpakket voor de 2de graad lager onderwijs

Ieder kind heeft een uniek familieverhaal. Via het pakket “Misia’s missie” bieden we een kant-en-klaar educatief pakket aan waarin we kinderen uit de tweede graad lager onderwijs laten kennismaken met de boeiende wereld van de familiegeschiedenisHet educatief pakket is voor iedereen gratis online beschikbaar: kijk rechts bij downloads. 

De centrale figuur in dit educatief pakket is Misia, die op zoek gaat naar haar eigen familiegeschiedenis en zo meer te weten komt over haar bekende grootvader Adrien François Servais. Gedurende zes lessen neemt ze de leerlingen mee op speurtocht.

DOWNLOADS: Je kan rechts bij downloads alle lessen downloaden. Je vindt er:

  • De lessenbundel: een pdf met alle lessen (zonder werkblaadjes en bijlage). Aan de hand van deze pdf heb je een snel overzicht
  • Les 1 tot en met les 6: telkens met de lesvoorbereiding voor de leerkracht, de werkblaadjes voor de leerlingen en de nodige bijlagen.

Het lessenpakket bestaat uit zes lessen die elk een eigen deelthema hebben.

  • LES 1: Mijn familieboom: De kinderen maken kennis met het personage Misia en haar familie en ze vullen hun eigen familieboom in.
  • LES 2: Op speurtocht in het verleden: In deze les komen de leerlingen de opa van  Misia, François Servais, op het spoor. Ze vinden wie hij was en hoe hij leefde. Op die manier ontdekken de leerlingen dat men vroeger anders leefde dan vandaag.
  • LES 3: Archiefbezoek: De kinderen komen in contact met een archief, de functies van een archief en het werk van de archivaris. De les bestaat uit twee delen: een voorbereiding in de klas en een opdracht in het archief zelf (optioneel).
  • LES 4: Familienaam: In deze les wordt stilgestaan bij de betekenis van een voor- en familienaam. Daarnaast maken de leerlingen ook hun eigen wapenschild.
  • LES 5: Eigen familiegeschiedenis: We zoomen in op de eigen familiegeschiedenis. Wat zijn de leerlingen thuis te weten gekomen? Er komen enkele grootouders naar de klas, ze kunnen door de leerlingen geïnterviewd worden.  
  • LES 6: De herinneringsdoos: De leerlingen ontdekken aan de hand van muziek, kledij en foto’s de evolutie doorheen enkele tijdsperiodes. Ze krijgen ook tijd en ruimte om aan een herinneringsdoos te werken.

Na het doorlopen van het educatieve lessenpakket hebben de leerlingen antwoorden gekregen op de vraag ‘wie ben ik en waar kom ik vandaan?’. Aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis is bovendien het tijdsbesef gegroeid. De kinderen maken eveneens kennis met het speurwerk dat bij historisch onderzoek hoort en leren meer over het belang van het bewaren van archiefmateriaal.

Het pakket werd ontwikkeld door een samenwerking van verscheidene erfgoedorganisaties met specialisatie in familiegeschiedenis; Stadsarchief Halle - den Ast, Gemeentearchief Dilbeek, Familiekunde Dilbeek, Familiekunde Vlaanderen en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei in samenwerking met het expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES campus Tielt

 

Ontstaan van het project

Heel wat lokale erfgoedverenigingen houden zich bezig met genealogie: het verzamelen van rouwprentjes, het bijhouden van een genealogische databank, het digitaliseren van parochiearchieven,… Deze verenigingen merken dat iedereen zich op een bepaald moment in zijn leven wel gaat interesseren voor zijn of haar eigen familiegeschiedenis. Samen met Familiekunde Vlaanderen, Familiekunde Vlaanderen afdeling Dilbeek, Den Ast, het gemeentearchief van Dilbeek, vzw Servais en Vives Hogeschool werkten we een educatief pakket uit rond familiekunde voor leerlingen van de 2e graad lager onderwijs. Dit initiatief is ontstaan vanuit de nood die de verenigingen die werken rond genealogie voelden om leerkrachten te sensibiliseren omtrent het belang van  familiegeschiedenis in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarnaast willen ze met dit project leerkrachten daarbij effectief te ondersteunen in de klaspraktijk.