NIEUWS: Bloemencorso’s Vlaanderen erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed

10.07.2013

Zopas  raakte bekend dat Vlaams minister van cultuur Joke Schauvlieghe de Bloemencorso’s Vlaanderen toevoegde aan de lijst van Immaterieel Cultureel erfgoed Vlaanderen.  De vijf Vlaamse Bloemencorso’s zijn Loenhout, Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Blankenberge, Ternat en de Kleine Bloemenstoet in Wommelgem.  De motivatie van de minister was de volgende:

De criteria zijn allemaal vervuld en het is goed dat er grensoverschrijdend gewerkt wordt met Nederland.

Het element voldoet aan de definitie van immaterieel cultureel erfgoed en de  erfgoedgemeenschap is voldoende breed. De samenwerking en cohesie tussen/van deze groep gelden als sterke punten. De expertencommissie vindt het positief dat de verschillende corso’s samen een werkgroep met een welomschreven doel opgericht hebben. De commissie suggereert de mogelijkheid om zoals in het geval van Blankenberge steeds de heemkring te betrekken bij de andere corso’s.

De aanwezige borgingsactiviteiten strekken tot voorbeeld. Door dit gezamenlijke initiatief leren de verschillende corso’s van elkaar en komen ze tot gezamenlijke resultaten. De gemeenschappelijke folder is daar een eerste resultaat van. De expertencommissie suggereert om waar mogelijk deze activiteiten met effecten, resultaten, evaluaties en/of eventueel beschikbaar cijfermateriaal te onderbouwen.

De begeleiding door een gesubsidieerde cultureel-erfgoedorganisatie en de inhoudelijke documentatie op www.immaterieelerfgoed.be zijn in orde.

De werkgroep van de 5 corso’s, aangevuld met mensen van de corso van Zundert(Nl), Leca vzw en de erfgoedcellen van Pajottenland & Zennevalei en van het land van Dendermonde kwamen de voorbije maanden geregeld samen om het aanvraagdossier voor te bereiden en even belangrijk om elkaar beter te leren kennen, kennis en ervaring uit te wisselen en samen dingen te ondernemen. Voor iedere partner bleek dat meteen erg nuttig. Om de corso’s zo veel mogelijk onder de aandacht van het grote publiek te brengen hebben ze zopas een gezamenlijke brochure uitgebracht. (De brochure kan je gratis bestellen bij erfgoedcel PZ of hier downloaden)

Op zaterdag 24 augustus staat ook een gezamenlijk evenement op het programma. ‘Erfgoed in de bloemen’  op het Leopold III-plein (stationsplein) te Blankenberge. De laatste zondag van augustus is traditioneel de dag waarop het corso van Blankenberge uitgaat. De zes corsosteden (de 5 Vlaamse en Zundert(Nl)) werken die dag samen aan het bebloemen van een 9-tal panelen (2,5 mx 3 m) van de kiosk op het Leopold III-plein.  Het wordt alvast een fleurige zaterdag met een uniek resultaat gemaakt door de 6 verschillende corso’s samen.

Ook werd reeds in juni een gezamenlijke ontmoetingsdag georganiseerd in Zundert met de 5 Vlaamse corso’s en 7 Nederlandse die de gezamenlijke ambitie hebben om hun traditie te nomineren voor de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

De eerste stap op weg naar de Representatieve Lijst is de nationale inventaris, zowel voor Nederlandse als Vlaamse corso’s. Deze is volbracht voor de 5 Vlaamse corso’s en reeds voor 6 van de 7 Nederlandse corso’s.

Dus binnenkort kan de werkgroep zich samen met de Nederlandse collega’s buigen over een gezamenlijk dossier voor Unesco.

 

Reageer