ONDERSTEUNING: Draaiboek voor de inventarisatie van een kostuumcollectie

08.01.2018

Draaiboek voor de inventarisatie van een kostuumcollectie

Heel wat verenigingen en organisaties bezitten een mooie kostuumcollectie. Vaak is het een uitdaging om deze in goede omstandigheden te bewaren en te beheren. Een belangrijke basis hiervoor is een inventaris.  Een kostuumcollectie inventariseren is geen eenvoudige klus. Het vraagt veel engagement, maar het is het werk ongetwijfeld waard.

In het ‘Draaiboek voor de inventarisatie van een kostuumcollectie’ delen de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Resonant, het Firmament en de Boliviaanse dans- en muziekvereniging Kantuta hun ervaringen. In 2015 sloegen deze organisaties de handen in elkaar voor een inventarisatieproject van de kostuumcollectie van Kantuta.

Het doel? Het in kaart brengen en ontsluiten van hun collectie danskostuums. Zo kan Kantuta in de toekomst haar kostuumcollectie beter beheren en de betekenis ervan doorgeven aan een breed publiek.

Aangezien andere verenigingen met een kostuumcollectie met gelijkaardige problemen en obstakels kampen, bundelden de partners hun ervaringen en inzichten in een stappenplan voor inventarisatie. Zo willen de partners anderen inspireren en overtuigen van het belang van een inventaris van hun kostuumcollectie.

Elke stap wordt uitvoerig toegelicht met tips en mogelijke valkuilen. Ter illustratie wordt telkens aangegeven hoe de dansvereniging Kantuta en haar partners de inventarisatie hebben aangepakt. Hoe fotografeer je een kostuum? Hoe omschrijf je een kostuumonderdeel? En welke methodes kan je gebruiken om te labelen? Deze en vele andere vragen komen aan bod in het draaiboek.

Het draaiboek kan online geconsulteerd en gedownload worden via Google Drive. Hier vind je ook alle sjablonen waarnaar verwezen wordt in de handleiding. Je kan de handleiding ook consulteren via ISSUU. Via Erfgoedplus kan je de collectie kostuums online bekijken.

Reageer