ONDERSTEUNING: Ga nu aan de slag met onze museumstofzuiger!

16.05.2019

Sinds enkele maanden is het uitleenaanbod van de erfgoedcel een stuk uitgebreider! Dankzij het proefproject 'Uitleendienst Erfgoed' van de Vlaamse Overheid kan je bij ons nu ook een hele selectie aan handige hulpmiddelen ontlenen om je erfgoedcollectie te registreren en beter te bewaren.

Onze vrijwilligers testten de voorbije week de draagbare museumstofzuiger met HEPA-filter uit in de kerken Sint-Pieter-in-Banden in Oudenaken en Sint-Laurentius in Sint-Laureins-Berchem!

De museumstofzuiger komt met een op maat gemaakte draagkoffer, voedingskabel van 3 meter, afneembare draagriem, flexibele stofzuigerslang, HEPA-filter, stofzak, 3 grote opzetstukken, 7 mini-opzetstukken en een handleiding.

In de Sint-Pieter-in-bandenkerk maakten we van de stofzuiger gebruik om de mooiste, maar ook zeer fragiele koorkappen, kazuifels, stola's en manipels te ontstoffen. De regelbare zuigkracht en de miniatuur opzetstukken maken van de stofzuiger een handig instrument voor het droog reinigen van kwetsbaar erfgoed. Na reiniging en inventarisatie konden de textilia op die manier netjes op de opgedikte kapstokken en onder de Tyvek-hoezen!

Doordat de stofzuiger voorzien is van een HEPA-filter kwam deze ook erg van pas in de Sint-Laurentiuskerk. Zoals in wel meer kerken vertoonde de textielcollectie er schimmelsporen. De HEPA-filter houdt fijne stofdeeltjes en schimmelsporen (> 0,3 micron) vast, zodat ze niet opnieuw de ruimte in geblazen worden. Een heel karwei, maar zeker een stap in de goeie richting, en het resultaat mag gezien worden!

Ook om stof en vuil van archiefdocumenten te halen, kan de stofzuiger worden ingezet! Wil je het ook eens uittesten? Via de website www.uitleendiensterfgoed.be krijg je een volledig overzicht van het aanbod en kan je gemakkelijk materiaal reserveren. Bijkomend advies of begeleiding van het Departement Cultuur, Jeugd en Media of het steunpunt FARO is steeds mogelijk! Lees hier de infobrochure

Reageer