Ondersteuning mobiliteit

De Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei ondersteunt graag alle activiteiten die rond erfgoed en vervoer in de regio georganiseerd worden. Daarom geven we organisaties die in 2012 en 2013 een erfgoedactiviteit organiseren een duwtje in de rug. Alle informatie vind u op deze pagina en in de projectbundel bij downloads.

Hoe?

1. Communicatie

Als jouw vereniging een activiteit rond mobiliteit organiseert, dan staan de communicatiekanalen van de erfgoedcel tot jouw beschikking. We nemen je activiteit op op deze website, de nieuwsbrief, de facebookpagina. Schrijf zeker je activiteit ook in op de Uitdatabank en voeg zeker de tag 'terugindemobiltijd' toe. Zo verschijnt je activiteit op de pagina.

Breng de erfgoedcel dus zeker op de hoogte van je mobiliteitsactiviteit via karen@erfgoedcelpz.be

2. Een impuls bedrag

Hieronder kom je te weten wie in aanmerking komt voor een impulsbedrag en hoe de aanvraagprocedure verloopt. 

Wie kan deelnemen?

Autobus - Lenniks ArchiefU kan deelnemen als uw organisatie, school, raad, vereniging,... in een gemeente van de erfgoedconvenant is gevestigd en/of uw project in één of meerdere gemeenten wordt uitgevoerd. De deelnemende gemeenten zijn: Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Herne, Galmaarden, Gooik, Halle, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat. 

Wat kunt u zoal organiseren?

Een tentoonstelling, een workshop, het uitgeven van een krantje, creatie van een website,... Een cultureel erfgoedproject kan verschillende vormen aannemen, zolang het dus maar te maken heeft met hoe mensen zich vroeger in onze contreien verplaatsten. Laat uw creativiteit de vrije loop! 

Welk bedrag kunt u krijgen?

1. U kunt aanspraak maken op een bedrag van maximum 500 euro. De uitbetaling ervan gebeurt na afloop van het project, op vertoon van de eindafrekening. Bij moeilijkheden voor de financiering kunt u aanspraak maken op een voorschot.

2. Extra steun (100 euro) is ook verkrijgbaar als u uw erfgoedproject koppelt aan erfgoedplus.be

Hiervoor moet u: intekenen op het erfgoedplus.be-traject en vervoersobjecten die in het bezit zijn van uw vereniging op erfgoedplus invoeren en publiek maken. 

Hoe vraagt u een impulsbedrag aan?

Een impulsbedrag aanvragen kan op elk moment, tot en met 30 oktober 2013. De aanvraag doet u best 30 dagen voor de uitvoering van het project. De Erfgoedcel neemt dan contact met u op voor een eventuele verder bespreking en/of goedkeuring.

Goegekeurde projecten

Volgende projecten mochten in 2012 al een impulsbedrag ontvangen:

Prins Trots van Brabant 20 jaar: historisch optocht met  trekpaarden, oude karren en wagens ter ere van het 20jarig bestaan van het standbeeld 'Prins'. Een project van Prinscomité Lennik.


Leeuw Fietst: tentoonstelling over het rijke fietsverleden van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Een project van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw


Pareltreffen: jaarlijks event dat VW-oldtimers samenbrengt, dit jaar werd een tentoonstelling over de geschiedenis van de Volkswagen opgezet met beeldmateriaal uit de streek. Een project van Pareltreffen.

Natuur.happening, het Pajottenland in vervoering: Een natuurevenement waar ook mobiliteit een plaats kreeg: een huifkar, oude bussen die pendelden naar de tramsite, een oude trambaan,... Een project van natuurpunt Gooik.

Terug in de MobiliTIJD met stoomtrein, tram en bus: een stoomtrein legde een parcours af tussen Denderleeuw, Sint-Martens-Bodegem en Brussel. Met oude lijnbussen konden de historische tramstellen op de tramsite bezocht worden. Een project van Meta vzw en NMBS Holding.

Tentoonstelling "in een klein stationneke...": in deze tentoonstelling werd de geschiedenis van de spoorweg en het station van Bodegem met oud archief- en fotomateriaal voorgesteld. Een project van Heemkring Bodeghave.

Erfgoedplein op de jaarmarkt Schepdaal Feest: op de jaarmarkt was er plaats voor het lokale mobiliteitserfgoed met de Nostalbus, een tentoonstelling, oude tractoren, een pendelbus naar de tramsite,... Een project van Schepdaal leeft.

Voetsporen van devotie in Dilbeek: in de tentoonstelling werden verdwenen processies van Groot-Dilbeek met film- en fotomateriaal en objecten onder de aandacht gebracht. Een project van Dilbeeks Erfgoed vzw.

MobiliTIJD langs Dilbeekse trage wegen tussen 1777 en nu: in de tentoonstelling wordt de evolutie van trage wegen geschetst. Welke invloed het de aanleg van steenwegen, de E40, spoorwegen,... op deze trage wegen? En waarom merken we nu een heropleving van deze wegen? Een project van Trage wegen Dilbeek

En ook in 2013 werden verschillende projecten goedgekeurd:

Van heinde en verre…Historische evocatie van de Benedictusprocessie in Elingen op Paasmaandag. Een tentoonstelling, wandelparcours en Gregoriaanse zang brachten een verhaal van volksdevotie tot de dag van vandaag. Een project van Erfgoedwerkgroep Pepingen.

Erfgoeddag oldtimer-rit: een nostalgische terugblik op het verleden dankzij een rondrit van Amerikaanse oldtimers (1935-1960) doorheen het Pajottenland. Een project van Forties and Fifties American Cars Enthousiasts.

Met oldtimers terug in de Mobilitijd: oldtimerclub De Retro Vrienden stelde op Erfgoeddag verschillende pareltjes tentoon. Hun geschiedenis en het proces van restauratie kon je de hele dag in Halle ontdekken. Een project van De Retro Vrienden en stad Halle.

Bromfietsexpo: naar aanleiding van de Lennikse Feesten werden oude brommers (1950-1980) uit enkele particuliere collecties van stal gehaald om net als in hun glorietijd even te schitteren. Een project van Luc De Man (Moto Pajot) en Jason Pescod.

Expo ‘Met Cardijn op weg’: expo over Kardinaal Jozef Cardijn, zijn band met Halle en de door hem gestichte KAJ in het Zuidwestbrabants Museum. Een project van de Kardinaal Cardijnstichting en Toerisme Halle.