Ondersteuning scholen

Altijd al eens de geschiedenis van je eigen school willen uitpluizen? Of heb je ideeeën om een vertelavond in het dialect te organiseren? Misschien zijn er mogelijkheden om samen te werken met de boogschuttersgilde uit het dorp? Kinderen en jongeren zijn de erfgoedliefhebbers van de toekomst. Daarom stimuleert ErfgoedcelPZ erfgoedprojecten op school met een ‘Impulsbedrag’. Scholen uit de regio Pajottenland & Zennevallei die een project uitwerken rond het culturele erfgoed van de schoolomgeving, kunnen hier aan deelnemen. Het bedrag waarop je aanspraak kan maken, is maximum 500 euro.  

(Ook erfgoedorganisaties  en verenigingen kunnen een aanvraag indienen in ditzelfde regelement, kijk hier)

Het aanvraagformulier dient volledig ingevuld Erfgoedcel PZ ten laatste te bereiken op 30 maart of op 1 oktober

Criteria waaraan de aanvragen moeten voldoen zijn:

  • de school (kleuter, lager of middelbaar) is gelegen in de regio Pajottenland & Zennevallei

  • de relevantie voor het lokale cultureel erfgoed van Pajottenland en Zennevallei. Ga dus aan de slag met het erfgoed dat zich in de schoolbuurt bevindt!

  • de aanwezige kennis over dit lokale erfgoed in het project. Werk daarvoor bijvoorbeeld samen met een heemkring of een museum. De erfgoedcel kan je zeker helpen in de zoektocht naar een geschikte partner.

  • de mate waarin de initiatiefnemer partnerschappen aangaat en streeft naar uitwisseling van expertise om de kwaliteit van het project te verbeteren

  • de impact en effect op langere termijn

  • de kwaliteit van het project

Mogelijke thema's waarmee je aan de slag kan:

Carnavalstradities, Processie Traditionele ambachten vb. kantklossen, Kerkcollectie, Molens, Migratieverhalen, Volkssporten: boogschieten, kaatsen, bollen, Eerste Wereldoorlog, Erfgoed in de schoolomgeving, Familierecepten, Streekproducten, Kapelletjes, Oude foto’s van de gemeente, Het Brabants trekpaard, Geuze en Lambiek, Kastelen, Archeologie, De Stamboom, Mijn familiegeschiedenis, Kledij vroeger en nu, Geboorterituelen in verschillende culturen, Reuzen, Verzamelen, Volkslegendes, Lokale geschiedenis, Dialect, Fanfares, Volksmuziek, Kinderliedjes van vroeger en nu en van over de hele wereld, Het dagelijkse leven vroeger en nu, Kinderspelen, Archiefdocumenten, Oude foto’s, Schilderijen, Feesten en daarbij horende tradities: Sinterklaas, Kerst, Pasen, Nieuwjaar, Halloween,… , Traditionele dansen: volksdans, werelddans,…, Communicatie vroeger en nu: brieven, poststempels, schrijfmateriaal,…, Oude landbouwwerktuigen, Monumenten, Familie-foto-albums, ….
 

De volledige omschrijving en het reglement hierover kan je bij downloads (rechts) vinden.

Andere subsidies

Met dynamoPROJECT van Canon Cultuurcel kan je tot 1500 euro krijgen voor een creatief schoolproject waarbij je met een culturele partner een actief proces aflegt op maat van de school. De Erfgoedcel begeleidt je graag bij je aanvraag.