Ons erfgoed in tijden van covid-19

08.05.2020

We kondigden het al aan in een vorig nieuwsbericht. Ook de corona-crisis laat ons bij ErfgoedPZ niet onberoerd en al zeker het rijke erfgoed in onze streek niet. Samen met tal van andere landelijke organisaties willen we ook ons steentje bijdragen aan de erfgoedwerking in deze toch wel bizarre tijd.

ICE ICE BABY ... Immaterieel erfgoed eventjes in de koelkast? 

Verschillende optochten en processies in Pajottenland en Zennevallei werden geannuleerd en vinden dit jaar uitzonderlijk niet plaats. Ook het erkende erfgoed van Lembeek (Sint-Veroonmars) en Ternat (Bloemenstoet) werden hierdoor getroffen. Om de impact hiervan op deze gemeenschappen in kaart te brengen lanceerden we deze online publieksbevraging. Denken de inwoners dat de corona-crisis blijvende sporen zal nalaten of niet?

Ook gaan we in verschillende diepte-interviews in dialoog met de belangrijkste protagonisten van deze tradities. 

Erfgoed in onze streek.

Naast het Halse Lembeek en Ternat, worden natuurlijk ook alle andere gemeenten op erfgoedvlak getroffen in onze regio. Ook dit brengen we in kaart.

Je hebt het ongetwijfeld zelf gemerkt: er wordt een pak meer gewandeld in eigen streek nu. Ook bij onroerend erfgoed, zoals kapelletjes, wordt vandaag dus iets vaker stilgestaan. Wij selecteerden 3 kapellen die we tijdens en na deze periode van iets dichterbij zullen volgen. Woon je in Lembeek, Sint-Pieters-Leeuw of Affligem? En passeer je af en toe (of heel vaak) langs een kapel ... dan maak je binnenkort misschien ook deel uit van ons onderzoekstraject.

Terugkijken in de toekomst.

De impact van de corona-crisis op onszelf én ons erfgoed zal pas later écht duidelijk worden. Volgend jaar lees je in het lentenummer van PenZine hoe het met het erfgoed en diens protagonisten zal vergaan zijn. 

Reageer