Ontdek Pajot Zenne – QR-codes: pilootproject in Ternat

In 2017 lanceerden Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Toerisme Pajottenland & Zennevallei en Pajottenland+ de streekbelevingswebsite www.ontdekpajotzenne.be. Deze ‘Google Maps voor streekbeleving’ wijst je de weg naar natuurplekjes, horeca, erfgoed en toerisme in je onmiddellijke omgeving. De regiodatabank is gevuld met tal van interessante plekjes.

Naast het promoten van de website als tool om de regio te gaan verkennen, wordt de website ook ingezet als tool ter plekke. De bedoeling is om bezoekers op de plekjes zelf van extra digitale informatie, fotomateriaal en filmpjes te voorzien en om hen te verwijzen naar leuke plekjes in de onmiddellijke omgeving. Dit gebeurt aan de hand van QR-codebordjes die de bezoekers ter plaatse met de smartphone of tablet kunnen scannen. Door de QR-codes op de bordjes te scannen word je automatisch doorgelinkt naar www.ontdekpajotzenne.be. Zo verkrijg je in een knip extra informatie, foto’s, en soms zelfs geluidsfragmenten of filmpjes over de plek.

De gemeente Ternat geldt als pilootgemeente voor dit project. In de toekomst zullen ook in andere gemeenten van de regio Pajottenland en Zennevallei plekjes digitaal ontsloten worden.

 

Pilootproject: 10 plekken in Ternat worden digitaal ontsloten

 

In het najaar van 2017 werd er in Ternat een wedstrijd gelanceerd waarbij iedereen kon stemmen op een aantal plekjes. De monumenten, landschappen en culinaire gelegenheden die de meeste stemmen haalden zouden als eerste een mooi bordje met QR-code krijgen. De Ternatse bevolking bepaalde met andere woorden welke 10 locaties het waard zijn om een QR-bordje te krijgen. De Dreef, De Voet van Keizer Karel, Hertigembos, Kasteel De Mot, Kasteel Kruikenburg, Klapscheutmolen, Oxfam Wereldwinkel, Plukplek, Sint-Jozefkerk en ‘t Hol werden gekozen als interessantste plekken!

De officiële lancering van de QR-codebordjes valt op 22 april 2018. Die dag is het immers Erfgoeddag. Gedurende de hele dag kan je starten met een uitgestippelde wandeling die je langs de winnende plekjes brengt. Op de locaties kan je via de QR-codes foto's, filmpjes en verhalen ontdekken. Nadien stemmen de deelnemers voor hun eigen nummer 1! Meer info op www.erfgoeddagpz.be.

Geen tijd op 22 april 2018, maar wel zin in een wandeling die je langs enkele van deze bijzondere plekjes brengt? Probeer dan zeker eens de bunkerroute (6 km) of de 7-puntenroute (12 km)!

 

Handleiding: scannen van QR-codes

 

Ben je nog niet vertrouwd met het scannen van QR-codes? Lees hieronder hoe je te werk gaat:

  1. Installeer een QR-codescanner op je smartphone via play store, app store of apple store.
  2. Spot je een QR-code? Open de app.
  3. Scan de QR-code door je camera op de QR-code te richten.
  4. Je wordt automatisch doorverwezen naar de juiste pagina op de website.

Probeer het hier eens uit en ontdek meer over Kasteel De Mot in Ternat!

 

Kom meer te weten over QR-codes en smartphonefotografie

 

Om ervoor te zorgen dat zij die nog niet helemaal mee zijn met het digitale verhaal, ook aan de slag kunnen met QR-codes organisereert Archeduc enkele workshops. Op 29 maart 2018 was er in de bib in Ternat een eerste workshop waarbij je kon leren hoe je QR-codes kan gebruiken en inzetten. Op 21 en 28 april 2018 staan er in de bib van Ternat ook sessies rond smartphonefotografie gepland. In groep ga je op zoek naar leuke plekjes om te fotograferen. Je leert niet alleen foto’s maken, maar ook hoe ze te bewerken. Meer info op www.archeduc.be.