Op uitstap met de klas

Wie erfgoed echt wil beleven, die moet er op uit trekken en in het verleden gaan graven! En neen, daarvoor hoef je niet naar de grote musea in Brussel of Gent. Ook in het Pajottenland en de Zennevallei kan je er met de klas op uit. Speciaal voor scholen maakte Erwin, de erfgoedheld, een brochure van musea en monumenten die een leuk bezoek speciaal voor klassen aanbieden. Lees de brochure digitaal of bestel de brochure via info@erfgoedcelpz.be. Hieronder hebben we de voornaamste locaties ook opgelijst.

Nog enkele tips:

  • Met dynamoOPWEG kan elke school gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen.
  • Wil je met de klas de eigen gemeente of de omgeving rond de school gaan verkennen? Klik dan door naar de pagina rond omgevingsonderwijs.

Inhoudstafel:

BEERSEL
Herisemmolen
Kasteel van Beersel
Bezoekerscentrum De Lambiek

DILBEEK
Openlucht Breughelmuseum
Huisje Mostinckx
Sint-Alenatoren
Tramsite Schepdaal
Watermolen van Pede

DROGENBOS
FeliXart Museum

GALMAARDEN
Museum van het Belgisch Trekpaard

GOOIK
Volksinstrumentenmuseum

HALLE
Den Ast: Streekmuseum
Den Ast: Mouterij belevingsparcours

LENNIK
Kasteel van Gaasbeek
Museumtuin Gaasbeek

LINKEBEEK
Huize Lismonde

ROOSDAAL
Hertboommolenmuseum

SINT-PIETERS-LEEUW
Rozentuin Coloma

OOK NOG
andere locaties 


Bezoek:

Herisemmolen

Deze negentiende-eeuwse industriële site bestaat uit de papiermolen Herisem, de kartonfabriek Winderickx, een hoevecomplex en een statig woonhuis. Het is één van de best bewaarde voorbeelden van de ooit bloeiende papier- en kartonnijverheid in Vlaams-Brabant. Onder begeleiding van een gids wandel je door de belangrijkste delen van de papiermolen en de kartonfabriek, krijg je uitleg bij de verschillende werktuigen en machines en kan je zelf papier scheppen. Kinderen ervaren hoe het leven in België er aan toe ging in de 19de eeuw. Meer info

Formule: Verschillende formules mogelijk (halve dag, dag, molen- en boerderijklassen). Steeds met gegidste rondleiding en activiteit.

Adres: Fabriekstraat 20, 1652 Alsemberg

Reserveren: Tel. 02 381 07 70 - myriam@herisem.be

Prijzen: tussen €5 en €7 per kind

Wanneer: Groepen kunnen het museum heel het jaar door bezoeken voor rondleidingen

 

Kasteel van Beersel

Wil jij weten hoe de mensen in een middeleeuws versterkt kasteel leefden? Treed binnen in deze oude waterburcht via de ophaalbrug en ontdek de schietgaten in de borstwering. Neem een kijkje in de zaal met de tralievaldeur, de ridderzaal, de kerkers en de folterzaal. Beklim de wenteltrappen en bewonder het schitterende wapenarsenaal. Het kasteel van Beersel is één van de weinige goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het kasteel van Beersel biedt rondleidingen voor scholen aan. De leerlingen worden begeleid door streekgidsen die, op kindermaat, uitleg geven over de geschiedenis en de bouw van het kasteel. Het bezoek situeert zich zowel in als rond het kasteel en duurt zo’n anderhalf uur. Meer info

Adres: Lotsestraat z/n, 1650 Beersel

Prijzen: -12 jaar: € 1, +12 jaar: € 3, Rondleiding met gids: € 55 per 25 kinderen (te betalen bovenop toegangsprijs).

Reserveren: Dienst Toerisme: tel. 02 359 16 36, toerisme@beersel.be

Wanneer: Het kasteel kan bezocht worden van dinsdag t/m zondag van 1 april t/m 31 oktober.
1 maart t/m 31 maart en 1 november t/m 30 november enkel op zaterdag en zondag. Maandag gesloten. December, januari en februari gesloten. Meer info.

 

Bezoekerscentrum De Lambiek

De magie van het Lambiekbier. Kom met je leerlingen van de derde graad basisonderwijs, de magie van het Lambiekbier ontdekken en beleven. Via vijf verschillende ontdekkingsmomenten word je  ondergedompeld in de alchemie, de magische wereld van de lambiek, vroeger en nu. Om te starten licht een film al een tipje van de sluier op over de magie van het Lambiekbier. Via grote voeldozen ontdek je de ingrediënten van het Lambiekbrouwen; het puzzelen van de oude ambachten brengt je in relatie met het verleden, het heden en de toekomst; het maken van een lavalamp wekt verwondering en brengt je dichter bij de wereld van de alchemie; het maken van eigen wort prikkelt je zintuigen. Gezonde en ongezonde leefgewoonten worden onder de loep genomen en in verband gebracht met het functioneren van het eigen lichaam. Meer info.

Adres: Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg

Reserveren: Dienst Toerisme: Tel. 02 359 16 36. toerisme@beersel.be

Prijzen: € 4 per leerling (max. 25 leerlingen), voor begeleidende leerkrachten en ouders: gratis.

Wanneer: Het educatief pakket wordt aangeboden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens de maanden februari tot en met november.

 

Openlucht Breughelmuseum

Dit openluchtmuseum is uniek in de wereld: nergens anders kan je het hele oeuvre van Pieter Bruegel de Oude beter ontdekken. Bewonder 19 reproducties van zijn mooiste schilderijen, afkomstig uit elf musea en net zo kleurecht als de originelen. Kom kunst ontdekken in het groen en de rust van de Pedevallei, de omgeving waar Bruegel schilderde. Bruegel beeldde het leven af zoals het er werkelijk aan toeging: boeren aan het werk of aan het feesten. Geen grootse, imposante taferelen of rijke lui in hun beste pak.

Formule: De Bruegelwandeling (7 km) loopt langsheen elf reproducties van de schilderijen, hierbij kan een gids uitleg geven bij de verschillende werken. Een bezoek zonder gids is ook mogelijk. Met de fiets kan je het volledige Bruegelmuseum (45 km) bezoeken met de 19 reproducties, die voor meer dan de helft over Dilbeeks grondgebied loopt. De route leidt ook langs het Kasteel van Gaasbeek en de rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. De panelen zijn voor iedereen vrij bereikbaar, te voet, per fiets of met de auto. Meer info.

Adres: Sint-Annakerk (vertrekpunt): Herdebeekstraat 176, 1701 Itterbeek (Sint-Anna-Pede)

Prijs: Toegang gratis. Je kan reserveren voor een bezoek met gids en kan zelf kiezen hoe lang je wandelt (min. 1 uur en max. 3 uur). De prijs van de gids is afhankelijk van de duur van de wandeling.

Reserveren:  02 451 69 34, toerisme@dilbeek.be

Wanneer: Het museum is altijd vrij toegankelijk. Gids op afspraak.

 

Huisje Mostinckx

Huisje Mostinckx is één van de laatste getuigen van de traditionele leembouw in het Pajottenland. Nog niet zo lang geleden was dit de typische huisvesting van de gewone man. Scholen kunnen het lemen huisje en de hoppeschuur bezoeken met een gids. In de hoppeschuur van huisje Mostinckx krijg je een overzicht van de verschillende aspecten van de hoppecultuur in de regio, met bijzondere aandacht voor de draadvelden en de hopasten. In het lemen huisje kunnen kinderen kennis maken met de typisch landelijke en traditionele wooncultuur van onze voorouders op het platteland. Meer info.

Adres: Dorpsplein 5, 1700 Sint-Martens-Bodegem

Reserveren:  02 451 69 34, toerisme@dilbeek.be

Prijzen: De toegang bedraagt € 1 per persoon, met een minimum van € 30. De prijs van de gids is in deze prijs inbegrepen. Dilbeekse scholen betalen € 0,50 per kind met een minimum van € 10.

Wanneer: Groepsbezoeken mogelijk op afspraak van 1 april tot en met 31 oktober.

 

Sint-Alenatoren en ijskelder

Volgens de legende sloot de wrede Levold, Heer van Dilbeek, zijn dochter Alena in de toren op, omdat hij niet wou dat zij naar het klooster in Vorst trok. Ze ontsnapte, maar soldaten hielden haar tegen en ze klemde zich vast aan een boom. Haar arm werd afgerukt en zij stierf uiteindelijk de marteldood. Zo werd zij de Heilige Alena. De Sint-Alenatoren is het enige overblijfsel van een 13de eeuwse waterburcht die in 1862 werd afgebroken. In de plaats van de burcht kwam het kasteel van baron de Viron, dat nu het gemeentehuis van Dilbeek is. Het kasteel bevatte een ijskelder, die elke winter met ijs uit de nabijgelegen vijver gevuld werd. Het ijs koelde in de zomer het voedsel, zodat het niet kon bederven.

Je kan de toren bezoeken en een kijkje nemen in haar kelder of op zolder. Neem de stenen draaitrap en bewonder het mooie gotische zaaltje. Een bezoek aan de Sint-Alenatoren met gids wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de ijskelder. Er kunnen maximum 25 personen tegelijk een rondleiding volgen. Samen duurt het bezoek ongeveer een uur. Meer info.

Adres: Gemeentepark – de Heetveldelaan, 1700 Dilbeek

Reserveren:  02 451 69 34, toerisme@dilbeek.be

Prijzen: € 1 per persoon, met een minimum van € 30, gids inbegrepen. Dilbeekse scholen: € 0,50 per kind met een minimum van € 10.

Wanneer: Groepsbezoeken mogelijk op afspraak.

 

Tramsite Schepdaal

Wist je dat er vroeger trams reden in de streek? Neen? Het is dan ook al even geleden! In de Tramsite van Schepdaal kan je alles te weten komen over deze tramlijn. De tramsite ziet er nog helemaal hetzelfde uit met een watertoren, een zandoven, een smidse en drie grote loodsen. In deze loodsen staan prachtige tramstellen en locomotieven. Vind jij het rijtuig van Leopold II? Meer info.

Adres: Ninoofsesteenweg 955, 1703 Schepdaal

Reserveren: 02 356 42 59 - info@toerisme-pajottenland.be

Prijzen: Groepen: € 3 per persoon en € 55 voor de gids (na reservatie) - De tramsite kan enkel bezocht worden via begeleid groepsbezoek na afspraak.

 

Watermolen van Pede

De Pedemolen is de enige watermolen in het Pajottenland dat effectief kan malen! Kom een kijkje nemen, en ontdek hoe vroeger boter werd gemaakt met de hulp van een “boterhond”! Op het domein vind je nog spaarvijvers, picknick- en speelweiden en een gezellig ‘babbelzolder’. Met andere woorden; genoeg om een leuke molendag te beleven! Je kan de molen bezoeken en een maaldemonstratie krijgen, een wandeling naar de sluizen maken en meel zeven. Deze rondleiding duurt ongeveer een uur. Je kan ook een bakdemonstratie bijwonen waaraan alle leerlingen kunnen meewerken. Meer info.

Adres: Lostraat 84, 1703 Sint-Gertrudis-Pede (Schepdaal)

Reserveren:  02 451 69 34, toerisme@dilbeek.be

Prijzen: Maaldemonstratie en bezoek buiten de gratis maaldagen: € 2 per persoon met een minimum van € 50, gids inbegrepen. Dilbeekse scholen: € 1 per persoon, met een minimum van € 25.

Wanneer: Groepsbezoeken mogelijk op afspraak.

 

FeliXart Museum

Wil je een unieke kunstervaring beleven waarbij kunst, erfgoed en ecologie elkaar ontmoeten? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het FeliXart Museum. Het museum vormt samen met de boomgaard en de hoeve van schilder Felix De Boeck de site Felixart. De vaste collectie van het museum bestaat uit meer dan 1500 werken uit het oeuvre van Felix De Boeck. Bovendien worden er elk jaar een aantal tijdelijke tentoonstellingen aangeboden. Het museum biedt zowel rondleidingen als creatieve workshops aan. Meer info.

Adres: Kuikenstraat 6, 1620 Drogenbos

Reserveren: Tel. 02 377 57 22 en info@felixart.org

Prijzen: Prijs voor scholen: € 2,50 per persoon. Rondleiding (50 minuten) en workshop (30 minuten): € 60 per groep (max. 20 personen per groep).

Wanneer: Open van maandag tot vrijdag van 10u30 tot 17u.

 

Museum van het Belgisch Trekpaard

Weet jij waarom het Belgisch trekpaard het levend cultureel erfgoed van België genoemd wordt? Of waarom er juist op het Oudstrijdersplein in Vollezele een standbeeld van een trekpaard staat? Dat kom je allemaal te weten in het Museum van het Belgisch Trekpaard. Via panelen, touch-screens en historisch filmmateriaal wordt je wegwijs gemaakt in de wereld van spierkracht, beroepen, ingespannen trekpaarden, het stamboek en het fokken van trekpaarden vroeger en nu. Hierbij komen ook elementen als PK, fysionomie en genetica op een interactieve en leuke manier aan bod. Via anekdotes en foto’s maak je kennis met het eens zo bruisende leven in dit nu zo rustige dorpje. Meer info.

Adres: Oudstrijdersplein 4, 1570 Vollezele

Reserveren: tel. 054 58 91 67 en museum.trekpaard@hotmail.com

Prijzen: Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen € 1,5 per persoon. Kinderen onder 6 jaar zijn gratis. Vanaf 10 personen: gids gratis

 

Volksinstrumentenmuseum

Weet jij hoe een klompviool, een rommelpot, een hommel of een draailier er uitzien? Of wil je graag zelf eens op één van deze instrumenten spelen? Kom dan naar het Volksinstrumentenmuseum! Deze instrumenten vind je namelijk niet alleen op de schilderijen van Bruegel, maar kan je samen met nog een heleboel andere muziekinstrumenten, prenten en archiefstukken bezichtigen in het museum. Er is een interactieve en muzikale rondleiding, waar de leerlingen zelf een aantal instrumenten mogen uitproberen. De rondleiding is aangepast aan de leeftijd van de kinderen en duurt een uur. Meer info.

Adres: G.C. De Cam, Dorpsstraat 67, 1755 Gooik

Reserveren: Muziekmozaïek: tel. 02 532 28 38, info@muzmoz.be

Prijzen: Voor de rondleiding met gids betaal je € 40, de inkom is gratis.

Wanneer: Open van maandag tot vrijdag van 08u30 tot 17u. Op vrijdag open tot 15u.

 

Den Ast: Streekmuseum

Al 750 jaar lang lokt het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw horden bedevaarders naar de stad. De Halse diva heeft acht eeuwen Europese geschiedenis zien passeren en was ook in eigen stad een kroongetuige. Onze-Lieve-Vrouw is dan ook de gids om ons meer te vertellen over de geschiedenis van Halle. Vanaf najaar 2015 opent er ook een tentoonstelling rond de rijke carnaval-, bier- en muziektradities in Halle. Meer info.

Adres: Meiboom 16, 1500 Halle

Reserveren: info@toerisme-pajottenland.be of 02 356 42 59

Prijzen: Groepstarief: 2 euro p.p. + 55 euro voor de gids

Wanneer: Elke maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u, zondag van 13u tot 17u. Gesloten op dinsdag en zaterdag.

Extra: Neem bovendien een kijkje op de educatieve website over de Halse cellist Servais: www.jeugd.servais2007.be. Hier vind je ook een educatieve map.

 

Den Ast: Mouterij belevingsparcours

Ontdek mouterij van Roye en zijn moutproces tijdens een interactief belevingsparcours in een authentiek kader waar de geschiedenis tot leven komt. Een indrukwekkende eestvloer, een mooi gerestaureerde warmtekamer en een robuuste oven zijn slechts enkele van de te bewonderen relicten in dit parcours. Ontdek de gevaren van het werk, word zelf kwaliteitscontroleur van het mout en leer de kleine en grote verhalen kennen die achter de dikke muren van deze mouterij verborgen liggen. Meer info.

Adres: Meiboom 16, 1500 Halle

Reserveren: info@toerisme-pajottenland.be of 02 356 42 59

Prijzen: Groepstarief: 2 euro p.p. + 55 euro voor de gids

Wanneer: Elke maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u, zondag van 13u tot 17u. Gesloten op dinsdag en zaterdag.

 

Kasteel van Gaasbeek

Deze middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de 19de eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

Het Kasteel van Gaasbeek heeft een gevarieerd educatief programma dat is aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen. De programma’s bestaan uit een rondleiding met educatieve gids en een mogelijke naverwerking in het educatief paviljoen. Er is een aanbod vanaf de tweede kleuterklas tot en met hoger onderwijs en bijzondere doelgroepen. Raadpleeg de website voor het actueel aanbod dat steeds wordt aangepast aan de lopende tentoonstellingen en projecten. Meer info.

Adres: Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Reserveren: 02 531 01 40 - educatief.gaasbeek@vlaanderen.be

Prijzen: -18 jaar: € 2, -7 jaar: gratis

Van april tot november: van 10u tot 18u (laatste bezoek om 17u), maandag gesloten.

 

Museumtuin Gaasbeek

Kom proeven van een glorierijk verleden waarin Vlaamse hoveniers en fruittelers tot de wereldtop behoorden. De museumtuin van Gaasbeek ligt in het park van het Kasteel van Gaasbeek. Hij herbergt een unieke collectie oude en zeldzame variëteiten fruitbomen, groenten en sierplanten. Het is mogelijk om met de klas de museumtuin van Gaasbeek te bezoeken (minimum 10 en maximum 40 personen per groep). Er zijn geen specifieke rondleidingen voor kinderen voorzien, maar de gids past zich wel aan het niveau van de kinderen aan. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Meer info.

Adres: Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Reserveren: Agentschap voor Natuur en Bos Vlaams-Brabant, 02 454 86 35 , vbr.anb@vlaanderen.be

Prijzen: Een rondleiding met gids is gratis. Reserveren is verplicht, minstens 2 weken op voorhand.

Wanneer: De museumtuin is open van 15 mei tot 31 oktober, van dinsdag tot vrijdag om 10u

 

Huize Lismonde

Huize Lismonde is een culturele vereniging die is ontstaan naar de wens van de Belgische kunstenaar Jules Lismonde (1908-2001) en zijn echtenote Titi en is gevestigd in de mooie witte villa van Lismonde zelf. Laat je fantasie de vrije loop tijdens de creatieve ateliers. Daarnaast wordt het werk van Lismonde zelf tentoongesteld aan het publiek.

Rondleiding mogelijk op aanvraag, dit kan ook in combinatie met leuke workshops en ateliers. Meer info.

Adres: Dwersbos 1,1630 Linkebeek

Reserveren: Tel. 02 380 51 03, gsm. 0476 77 39 83, j.lismonde@skynet.be

Prijzen: Rondleiding: € 20, tot 10 personen + € 1,5 per persoon.

Wanneer: Rondleiding op aanvraag. Houd de geplande activiteiten op de website in het oog!

 

Hertboommolenmuseum

Over de Hertboommolen bestaan kaarten en documenten, maar ook liederen, legendes en sterke verhalen. Hij wordt ook wel de Tragische Molen en de Zepposmolen genoemd. Bij elk van deze drie namen horen verhalen die je in en rond het museum te zien en te horen krijgt. Daarbij wordt er aandacht besteed aan de molen als machine (techniek), de molen als decor (nostalgie) en de molen als erfgoed (geschiedenis). Je leert alles over de werking van de molen, je kan lekker griezelen door te luisteren naar de moordverhalen en je kan de talrijke foto’s, tekeningen en filmbeelden van de molen bekijken. De molen werd vooral beroemd door de Zepposreeks uit de jaren ’60, waarin veel inwoners van Lombeek hebben meegespeeld. Voor scholen worden er verschillende aangepaste programma’s aangeboden. Meer info.

Adres: Windmolenstraat 20, 1760 Onze-Lieve-Vrouw- Lombeek

Prijzen: Je betaalt per leerling vanaf 7 jaar € 0,75. Begeleidende leerkrachten: gratis.

Reserveren: Tel. 054 51 87 07, museum@windmolen.be

Wanneer: Enkel op afspraak.

 

Rozentuin Coloma

De rozentuin is één van de grootste en belangrijkste rozentuinen van Europa. Er bloeien jaarlijks meer dan 3000 rozenvariëteiten uit 25 verschillende landen. Samen zijn ze goed voor ruwweg 300.000 bloemen. Er zijn zeven verschillende tuinen met elk een ander thema, zoals de Japanse tuin, de Vlaamse tuin en de Internationale tuin. Er is ook een boomgaard van oude fruitboomvariëteiten waar klimrozen de stam beschermen. Je kan de rozentuin vrij met je klas bezoeken of je kan een gegidste rondleiding reserveren via het gemeentelijk toerismekantoor. Meer info.

Adres: Joseph Depauwstraat 25, 1600 Sint-Pieters-Leeuw

Prijzen: De toegang is gratis.

Reserveren: Dienst Toerisme: tel. 02 371 22 62 en toerisme@sintpieters-leeuw.be

Wanneer: De rozentuin in het Colomapark is open van 15 mei tot 31 oktober van 10u tot 20u en in oktober van 10u tot 19u. Gesloten op maandag.

 

Ga ook eens een kijkje nemen naar…

Niet alle gemeenten hebben musea of monumenten waarbij er een educatief pakket of rondleiding wordt aangeboden. Neem een kijkje in de brochure zelf om ook in de gemeenten Bever, Herne, Liedekerke, Pepingen, Sint-Genesius-Rode en Ternat  enkele bezienswaardigheden te ontdekken waar je met je klas eens een kijkje naar kan gaan nemen.