Reuzenkoffer

Een reus is een grote versierde pop die een personage of dier uitbeeldt, je ziet ze vaak opduiken in stoeten en optochten. De bekendste reus is het Ros Beiaard uit Dendermonde. Maar ook in onze regio zijn er verschillende reuzen; Vaantjesboer uit Halle, de Dikke van Pamel uit Roosdaal of Sjoenke uit Linkebeek bijvoorbeeld. Een reus is de vertegenwoordiger van een gemeente of dorp.  De reuzenkoffer is een muzische lessenreeks met materiaal om rond reuzen in de klas te werken.

Leeftijd: Eerste graad lager onderwijs

Leergebieden: Wereldoriëntatie: tijd – Muzische opvoeding: drama, bewegingsexpressie, dans, muziek – Nederlands 

Belangrijkste leerdoelen:

  • Woord, beweging, beeld, drama, muziek,… combineren om de ervaringen rond een thema of project naar anderen te communiceren.
  • Inzien dat vele groepen en volkeren eigen symbolen en kentekens hanteren
  • Beseffen dat er naast een heden, ook een verleden en een toekomst zijn.
  • Inzien dat mensen vaak ruimten afbakenen en/of grenzen trekken.
Praktische details:
De reuzenkoffer is een grote koffer die bestaat uit handleidingen voor 7 lessen rond reuzen, reuze-voorwerpen en lesmateriaal.
Je kan de volledige lessenreeks afwerken of één of meerdere lessen uitkiezen.
 
In de volgende gemeenten vind je reuzen: Bever (Tinneke Delval), Dilbeek (Jaf Pajot, Rinneke, Fientje),  Drogenbos (Drogenboskabouter), Beersel-Dworp (Anna, Piet, Juul), Halle (Vaantjesboer, Parapluuke, reuzen van de stieweg), Linkebeek (Sjoenke, Wanjke), Sint-Genesius-Rode (Tist, Triene, Wanjke, Jefke), Roosdaal (Den Dikken van Pamel), Ternat-Lombeek (Naren), Ternat-Wambeek (Wanne, Tine, Toone)
 
Reserveren:
Mail naar info@erfgoedcelpz.be of bel 02/451 69 49 of 0498/92 28 43.
Reserveren is gratis. Je dient de koffer zelf te komen ophalen. Indien dit moeilijk is zoeken we samen naar een oplossing. Adres: Molenstraat 102 - Dilbeek.