Roosdaal (OLV-Lombeek)

Bruegel en de kracht van de wind

Bruegel en het Pajottenland, maar zeker ook 'de molen' zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! Net zoals op een Bruegelschilderij, zal er op de site van de Hertboommolen overal iets te beleven zijn tijdens de Erfgoeddag. Ambachtsdemonstraties, rondleidingen, museum, vertellingen voor kinderen en volwassenen, kinderworkshops, (Bruegel)muziek, eten en drinken.  We maken het vooral gezellig!

 • Hertboommolen, Molenkouter 9, Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek
 • 14u tot 18u

Activiteiten:

 • Demonstratie van de windmolen door de molenaar
 • Demonstratie kantklossen
 • Presentatie Glasplaten, waar de analoge fotografie haar oorsprong vindt!
 • Workshop houten bootjes schaven (voor kinderen)
 • Voorleessessie ‘de Pajotse molenvloek’ (voor kinderen)
 • Workshop muziekinstrumenten en molentjes maken (voor kinderen)
 • Vertelling ‘de tragische hertboommolen’
 • Folkoptredens en muzikale voorstellingen rond Bruegel (Feest van de Folk) 
 • Fiets langs de molens van het Pajottenland: meer info
 

Meer info

Demonstratie: De Hertboommolen aan het werk

De Hertboommolen is de enige staakmolen in het Pajottenland en wordt heel goed beheerd door de Hertboom Windmolen vzw. Hij dient niet alleen als prachtig decor voor heel wat bruiloftfoto's, communieprentjes en andere fotoshoots. Neen, hij draait nog! Op Erfgoeddag krijg je de kans om de molen te bezoeken en aan het werk te zien (bij gunstige wind) dankzij de aanwezige molenaars.

Demonstratie: kantklossen

Het is mooi om zien wat mensen vroeger allemaal met de hand maakten. Gelukkig zijn oude tradities als breien, haken en kantklossen de laatste jaren opnieuw aan een opmars bezig, zij het dan niet meer als broodwinning maar als hobby. Wil je weten hoe kantwerk gemaakt wordt of wil je zelf aan de slag gaan? Kom dan zeker kijken naar de demo. Je krijgt er ook informatie over bestaande lessenreeksen.

Presentatie: Glasplaten, waar de analoge fotografie haar oorsprong vindt!

Met onze digitale camera in de aanslag fotograferen we er vandaag de dag lustig op los. Maar wie weet nog hoe het vroeger ging? Nog vooraleer de alomgekende filmrolletjes hun intrede deden, werden de eerste stappen in de analoge fotografie gezet door middel van glasplaten of gelakte metalen platen. Benieuwd hoe dat in z'n werk ging?

Workshop houten bootjes schaven (voor kinderen)

voor kinderen

Uit hout wordt heel veel gemaakt omdat het goed te bewerken is. Houten materialen hebben in de loop van de geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld (denk maar aan wielen, vaten, schepen, maar ook muziekinstrumenten, meubels ...). Wij tonen je ook de kunst van het hout schaven en maken samen een boot(je). Trek niet je properste kleren aan en steek vooral de handen uit de mouwen!

Voorleessessie: ‘de Pajotse molenvloek’

voor kinderen

Het kinderboek De Pajotse Molenvloek gaat over de (verdwenen) molens in het Pajottenland. Jules, Anna en Jef gaan samen met Bompa Bever op pad om de laatste molens te redden. Tijdens hun avonturen tonen ze jou de weg van graan tot brood. Het boek wordt voorgelezen door de schrijfster, iets wat onze jonge lezertjes zeker niet mogen missen!

Workshop: muziekinstrumenten en molentjes maken

voor kinderen

Van oudsher worden muziekinstrumenten gemaakt met het materiaal dat voorhanden is. Ook wij gaan op zoek naar materialen en manieren om instrumenten te doen klinken en er muziek mee te maken. Daarnaast kan je ook een molentje in elkaar knutselen: kleur en plooi de wieken zo dat de wind ermee kan spelen!

Vertelling ‘de tragische hertboommolen’

Wist je dat de Hertboommolen ook wel gekend is onder zijn bijnaam 'de tragische molen'? Die bijnaam kwam er overigens niet zomaar, want de molen was ooit het toneel van een aantal moorden. Ben jij ook zo benieuwd naar de verhalen? Zorg dan dat je erbij bent, want we brengen de bewogen geschiedenis van dit bijzondere stukje erfgoed weer tot leven in een reeks vertellingen (voor volwassenen).