TRADITIE IN DE KIJKER: molenaar in de Pedemolen

24.03.2017

De molen: mijn biotoop van stof, geur, rust

Dit jaar reizen de vrijwilligers van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei de regio rond op zoek naar de tradities die hier leven. Heel wat mensen zetten zich met hart en ziel in zodat hun traditie kan blijven bestaan. Lize en Monique gingen op bezoek bij Jan Delcour, molenaar in de Pedemolen in Dilbeek.

Jan Delcour was scout in hart en nieren. Als scoutsleider organiseerde hij ooit aan de hand van een stafkaart een tocht langs molens. Tot zijn verbazing en teleurstelling stelde hij vast dat al meer dan de helft van de molens, vermeld op de stafkaart, verdwenen was. Hij begon materiaal te verzamelen rond molens en ontwikkelde een grote passie voor molens. Het maakte van hem een gedreven molenaar.

Wat vind je zo boeiend aan molens?

Jan: Malen is een ambacht op mensenmaat, er is geen grote technologie voor nodig. De kracht van de natuur doet stenen van honderden kilo’s draaien…dat is indrukwekkend! Molenaar zijn is één zijn met de natuur en de omgeving. Ik werk zo graag in de watermolen van Pede…”het stof, de geur van het meel, een oase van rust …de molen is mijn biotoop.”

Vroeger was de molenaar belangrijk in de maatschappij wat vaak leidde tot jaloezie en conflicten. Ze werden soms beschouwd als dief of vrouwenversierder…noem maar op. Ik was zo gebeten door de persoon van de molenaar dat ik op zoek ben gegaan naar liederen over molens. Meer dan 190 maanden heb ik elke maand een lied of dans gepubliceerd in een molentijdschrift. In 2016 werden er 99 liederen gebundeld in mijn boek 'Zingende Zeilen. 99 molenliederen'.

Met enthousiasme alleen word je geen molenaar

Jan leerde eind jaren ‘80 het vak  bij de vereniging De Levende Molens. Vijftien dagen theoretische opleiding over het weer, graansoorten, de geschiedenis van de maalderij, de verschillende type molens.. Alle aspecten van de maalderij werden besproken, ook tijdens bezoeken aan diverse molens. Daarover werd examen afgenomen, en dan begon de stageperiode van 150 uren, gevolgd van het praktisch examen. Vandaag wordt deze opleiding aangeboden door Molenforum Vlaanderen.

 

De Pedemolen als sociale plek

Jan zit boordevol ideeën over hoe in de toekomst de Pedemolen meer en meer een ontmoetingsplaats kan worden: kerstmarkten, wereldwinkel, volksmuziekavonden, vertelavonden etc.

Hij ontvangt ook graag klassen in de molen voor één dag. De kinderen komen aan en de molen begint te malen, met het meel kneden ze deeg. Ondertussen is de bakoven aangestoken en terwijl het deeg rijst verkennen de kinderen met Jan de omgeving. De zelfgemaakte broodjes gaan in de oven, en die kunnen ze dan naar huis meenemen. 

Tijdens de baktijd leert hij ze molenaarsliedjes, of leren ze dat bloem farine is in het Frans, of ze berekenen de omtrek van de maalsteen…een boeiende dag voor de kinderen!

 

                                         


                                                      Foto's Toerisme Dilbeek

                          Interview door Monique Wylock en Lize Dedoncker

                                       Tekst door Monique Wylock

 

Benieuwd naar de molens in onze streek? In het project 'Water en Wind' zetten we via drie doelstellingen (inventariseren, netwerk stimuleren en ontsluiten voor publiek) het molenerfgoed in 2017-2018 in de kijker. Neem een kijkje op de projectpagina!

Reageer