UPDATE: Opge(t)rommeld - hebben jouw spullen een verhaal?

15.02.2013

Een oude koekjestrommel van je oma, een schoentje uit je kindertijd of de veldfles die je overgrootvader meedroeg in de Eerste Wereldoorlog. Elk erfgoedobject heeft zijn verhaal! Op onze Opgetrommeld-facebookpagina werden al een aantal spullen en verhalen gedeeld.

Deel ook jouw dierbare erfgoedobjecten en de herinneringen die er aan vast hangen op www.facebook.com/Opgetrommeld of mail het door naar info@erfgoedcelpz.be en win een rondrit in een oldtimer op erfgoeddag!

 

Dit is het pennenbakje van mijn grootvader. Hij heeft het nog gebruikt toen hij op school zat en later voor zijn papierwerk. Nu gebruik ik het zelf. Ondertussen is hij al bijna 20 jaar gestorven, maar dankzij deze pennenbak blijft hij elke dag bij mij... ook aan mijn bureau.


De zus van mijn overgrootmoeder trok in de jaren twintig naar 'de Congo' op zoek naar het geluk. Dat laatste heeft ze er niet gevonden. Zij en haar man stierven vrij vroeg aan malaria. Tijdens haar laatste bezoek gaf ze deze intrigerende krokodillentas cadeau aan mijn overgrootmoeder. Enige tijd later stierf ze, waardoor het voor mijn overgrootmoeder een stuk werd waaraan ze gehecht was. Ikzelf vond de tas vooral eng vroeger. Sinds ik verhuisd ben staat de tas echter wel op mijn schouw. Ze herinnert mij aan mijn familiewortels en aan het feit dat je van het leven moet genieten. Wie weet schrikt mijn baby alligator ook inbrekers af?


Hiermee vulde ik mijn vulpen (Tiger) nog tot diep in de jaren '80 van vorige eeuw. Nu is helaas ? het schrijven gedegradeerd tot een getokkel op een aantal plastieken knoppen (ook wel toetsen genoemd).


Ziehier een deel van mijn collectie blikken dozen. De ene doos vond ik op de vossenmarkt in Brussel en, dat ontdekte ik pas later, heeft een prachtige fluwelen binnenkant. Een ander stamt nog uit de tijd dat producten voor voetverzorging nog in mooie doosjes kwamen. Een derde werd opgevist uit de kelder van mijn schoon-grootmoeder. Geen ‘lege dozen’ dus, ze zitten vol verhalen (en spulletjes)!Reageer