Update: project Weg van God

31.08.2020

We zijn volop bezig met de inventarisatie van de Sint-Pauluskerk in Vollezele (Galmaarden). Voor deze inventarisatie hebben we de hulp ingeroepen van jobstudenten, Alex en Polina. Dankzij deze versterking gaat de inventarisatie van de Sint-Pauluskerk razendsnel vooruit en hopen we vroeger klaar te zijn dan voorzien. Ondertussen zijn we al 150 objecten verder, waarbij toch enkele mooie objecten onze aandacht trokken. Lees hier alvast meer over de 15de eeuwse lavabo van Vollezele. Een ander verborgen pareltje in deze kerk is een goudkleurige set van liturgische gewaden. Deze set trok niet alleen onze aandacht met haar gouden kleur, rode velvet en florale motieven in zilver- en goudbrokaat, maar is ook nog eens uitzonderlijk goed bewaard wetende dat deze gewaden dateren van de 17de eeuw. Zelden is een set volledig bewaard gebleven. Vaak verdwijnt al eens een stuk waardoor de set onvolledig is. Daarom is deze set toch wel een beetje uniek. Hieronder alvast een kijkje achter de schermen.

    

In september ronden we de inventarisatie in de Sint-Pauluskerk af. Maar starten we twee nieuwe inventarisatie-projecten. Zo zullen we starten in de Sint-Martinuskerk in Lennik en in de Sint-Egidiuskerk in Groot-Bijgaarden. 

Interesse om zelf aan de slag te gaan met inventarisatie van roerend erfgoed in jouw kerk? Bekijk dan hieronder de informatie van het project Weg van God of neem contact op met de erfgoedcel.

Algemene info over het project Weg van God

De voorbije jaren werd er op verschillende niveaus nagedacht over het huidige en toekomstige gebruik van parochiekerken. Dit heeft zijn impact op de kerkgebouwen zelf, maar ook op het roerend erfgoed, dat zich in de kerken bevindt. 

Met het project 'Weg van God' wil de erfgoedcel, samen met kerk- en gemeentebesturen en vrijwilligers, inzetten op de zorg voor dit kwetsbare erfgoed en vermijden dat de kennis over de objecten en de objecten zelf zomaar verloren gaan. De focus van het project ligt op het bieden van ondersteuning bij het opmaken van gedigitaliseerde erfgoedinventarissen van religieuze collecties. De erfgoedcel geeft ook advies rond de waardering, selectie en herbestemming van kerkinboedels. In het kader van een herbestemming is het namelijk belangrijk om te weten wat er allemaal in de kerk staat, maar ook welke van die objecten een (erfgoed)waarde hebben.

Labels: WegvanGod

Reageer