VORMING: 'Digitaal archiveren' voor kerkfabrieken en parochies

12.02.2019

Digitale documenten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ook als lokale kerkgemeenschap word je hier steeds meer mee geconfronteerd: briefwisseling, notulen, nota's, teksten en rapporten, rekeningen en begrotingen worden vrijwel allemaal met de computer aangemaakt en digitaal opgeslagen. Deze documenten op een duurzame manier ordenen en veilig bewaren voor de toekomst is een uitdaging. Om kerkbesturen en parochies daarbij te ondersteunen, ontwikkelden KADOC-KU Leuven, CRKC-PARCUM, het Rijksarchief en de Vlaamse bisdommen handige richtlijnen.

Binnen deze context organiseert de erfgoedcel samen met eerder genoemde organisaties en CCV een vormingsavond. Op een laagdrempelige manier legt Joris Colla (KADOC-KU Leuven) uit hoe parochiesecretariaten en kerkfabrieken concreet aan de slag kunnen gaan om hun digitale informatie op een systematische en transparante manier op te slaan en toegankelijk te houden. Daarbij wordt ook kort ingegaan op archivering in Religiopoint. Aansluitend stelt Marc Carnier (Rijksarchief) de werking rond parochiearchieven van het Rijksarchief te Leuven kort voor.

De vormingsavond wordt aangeboden op dinsdag 19 maart 2019 van 19u30 tot 21u30 in Bezoekerscentrum 'De Lambiek' (Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg). Deelname is gratis, maar inschrijven voor 12 maart is verplicht. Inschrijven kan per e-mail via archiv@diomb.be of telefonisch via 016 32 35 17. Wie er op het moment in Alsemberg niet kan bij zijn, kan nog aansluiten op dinsdag 2 april van 19u30 tot 21u30 in het Rijksarchief in Leuven (Vaartstraat 24, 3000 Leuven).

Labels: WegvanGod

Reageer