Water en wind

Water en wind. De molen verbindt

IN DE KIJKER: Molendag 27 mei 2018

Op zondag 27 mei 2018 organiseert de Erfgoedcel samen met het Regionaal Landschap Pajottenland Zennevallei, de Heetveldemolen vzw en tal van lokale partners  een molendag in Lennik, Roosdaal, Gooik, Herne, Galmaarden, Bever, Herne en Dilbeek. 

De molendag is de ideale gelegenheid om er eens op uit te trekken met het gezin in de streek. Je kan deelnemen aan verschillende wandelingen, fietsen langs molens, een tentoonstelling bezoeken, of zelfs molenaar voor 1 dag worden! 

Ontdek hier het programma!

 

 

Tekenwedstrijd

Molens zijn leuke plekken om te ontdekken met het gezin. Daarom ontwikkelden we een koffer vol molenspelletjes die families kunnen spelen als ze één van de molens in onze regio bezoeken. Om deze koffer te testen zijn we op zoek naar een gezin die dit graag met ons mee wil testen.

Zin in een leuke gratis gezinsuitstap in de Heetveldemolen in Galmaarden? Kom dan mee ons koffer uittesten! Bezorg ons een mooie tekening van een molen en wie weet wordt jouw gezin gekozen!

Bezorg je tekening voor 22 april aan annelien@erfgoedcelpz.be

of via de post:

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei - tav Annelien Noppe

Molenstraat 102

1700 Dilbeek

Leaderproject

Samen met Regionaal Landschap Pajottenland Zennevallei en de Heetveldemolen vzw werken we in 2016-2018 samen aan het project 'Water en Wind'. In dit project wordt gewerkt rond molens, bakovens, graan en de mark.

 

Binnen dit project zal de erfgoedcel zich focussen op het deelproject rond molens en werken aan volgende drie doelstellingen:

1. Verzamelen, inventariseren en digitaliseren van erfgoed rond molens. 

Hier gaan we op zoek naar oude foto's, documenten en objecten rond het molenerfgoed in onze streek. Daarnaast gaan we hierrond ook verhalen verzamelen en registereren. Om een gedegen molenzorgbeleid te voeren moeten we eerst alle, of toch zoveel mogelijk, gegevens in kaart brengen. 

2. Netwerk rond actieve molens ondersteunen en versterken.

We brengen molenaars, molenexperts, molenliefhebbers, lokale verenigingen, gidsen en studenten samen om enkele acties voor het publiek uit te werken. We ondersteunen deze groep op basis van hun noden. We willen het huidige netwerk ondersteunen en extra zuurstof geven zodat de toekomst van de Pajotse molens verzekerd wordt. 

3. Ontsluiten van het molenerfgoed. 

We laten de bewoners van het Pajottenland kennismaken met het erfgoed van de verdwenen of actieve molens in hun gemeente. We brengen mensen samen in de molens aan de hand van leuke activiteiten

 

Contact

Wil je dit project graag op de voet volgen? Volg ons op facebook!

Heb jij op zolder nog prentkaarten of hoorde je als kind misschien verhalen over bijvoorbeeld die molen uit je dorp? Deel ze met ons!

Leen Van de Weghe - 0486 65 80 62

Annelien Noppe -  0497 52 47 03

 

Dit project kwam tot stand met de steun van volgende partners: