WEDSTRIJD: Win de theatervoorstelling ‘Helden!’ op school!

15.10.2018

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde en dat wordt overal herdacht. Ook in de klas kan je aan de slag rond de Eerste Wereldoorlog. De website www.kindereninbezetgebied.be is hier de ideale tool voor. De educatieve website vertelt kinderen hoe het was om honderd jaar geleden in hun eigen gemeente te leven. Het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt via pakkende getuigenissen en origineel beeldmateriaal geïllustreerd. Centraal staan kinderen die de Eerste Wereldoorlog meemaakten met thema’s als naar school gaan, kattenkwaad, voeding,…

Ga met de leerlingen van de tweede of derde graad lager onderwijs creatief aan de slag met de inhoud op de Kinderen in bezet gebied-website en win de theatervoorstelling Helden! van theater O’Kontreir bij jouw op school!

Wat moet je doen?

  1. Gebruik www.kindereninbezetgebied.be om je lessen rond WOI inhoudelijk te stofferen. Laat de leerlingen aan de hand van opdrachten zelf surfen op de site, integreer de getuigenissen in je les of maak gebruik van een van de kant en klare lesbrieven.
  2. Laat de klas creatief aan de slag gaan met de inhoud van de website. En bezorg ons hiervan het resultaat. De klas met het origineelste, mooiste of meest pakkende resultaat, wint!

Enkele voorbeelden

  • Maak een liedje over de getuigenis van één van de kinderen op www.kindereninbezetgebied.be. Stuur ons een filmpje waarin de klas het liedje brengt.
  • Bezoek het gemeentelijk herdenkingsmonument en maak een foto. Maak een print van de foto en bewerk dit aan de hand van collagetechnieken
  • Maak een stripverhaal met de hele klas op basis van het verhaal van één van de kinderen op www.kindereninbezetgebied.be

Wat kan je winnen?

Erfgoedcel PZ kiest één winnende klas die het verteltheater Helden! Van O’kontreir op school mag ontvangen. Helden! is een ontluisterend verhaal over sprankeltjes menselijkheid temidden van de vuile, grote oorlog. Een bezield pleidooi tegen de gruwel en zinloosheid van geweld. (zie www.okontreir.be) De voorstelling kan voor een groep van 50 man gespeeld worden en duurt 50 minuten. Als school dien je enkel een ruimte waar de leerlingen kunnen zitten met een speelvlak van 4 op 4 meter te voorzien. In onderling overleg wordt bepaald op welk moment jullie de voorstelling plannen. De boekingskosten worden gedragen door Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.

Timing?

Deelnemen kan tot en met vrijdag 30 november 2018.

Wie kan deelnemen?

De wedstrijd is open voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs van alle scholen uit de regio Pajottenland & Zennevallei. Deze regio bevat volgende gemeenten: Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat

Deelnemen?

  • Stuur een mailtje naar info@erfgoedcelpz.be met als onderwerp ‘Wedstrijd Kinderen in bezet gebied’. Noteer in de mail volgende gegevens: Naam van de school, de klas, naam van de leerkracht, aantal leerlingen, contactgegevens.
  • Bezorg ons het eindresultaat van jullie creatieve verwerking. Stuur het op per mail (info@erfgoedcelpz.be), post (Erfgoedcel PZ, Castelhof, Molenstraat 102, 1700 Dilbeek) of breng het binnen (bij voorkeur op afspraak).

Het volledige wedstrijdreglement kan je vinden bij downloads

Labels: WOI, WOIPZ

Reageer